Kulturloven ble vedtatt i 2007 og revidert i 2021, med en ny revisjon i 2024. Denne revisjonen resulterte i et stortingsvedtak den 25. mars 2025, og lovforslaget var ute på høring høsten 2024. Formålet med kulturloven er å fastlegge de offentlige myndighetenes ansvar for et bredt spekter av kulturaktivitet, slik at alle kan få muligheten til å delta i og oppleve et mangfold av kulturuttrykk. Innstillingen fra Kulturdepartementet og vedtaket i Stortinget omfatter tre sentrale endringer.
Grunnloven § 100, sjette ledd, omtales som infrastrukturkravet. Dette kravet innebærer at myndighetene har plikt til å legge til rette for et åpent og opplyst offentlig ordskifte. Bestemmelsen er nå forankret i formålsparagrafen i kulturloven § 1, hvor også prinsippet om armlengdes avstand er lovfestet.
Den nye § 2 stadfester avstanden mellom de politiske myndighetene og kulturfeltet. Dette er en konkret rettsregel for beslutninger som tas på bakgrunn av kunstnerisk eller kulturfaglig skjønn av personer med fagkompetanse, slik det også gjøres i fordelingsutvalget for Kulturfondet i Kulturdirektoratet.
I § 4 er det en ny bestemmelse i annet ledd, hvor det introduseres en forskrift for fylkeskommunal og kommunal planlegging på kulturfeltet. Kommunene og fylkeskommunene skal utarbeide en skriftlig oversikt over status og utviklingsbehov som grunnlag for planarbeidet, og de må ha overordnede mål og strategier for kulturfeltet.
Mange paraply- og interesseorganisasjoner på nasjonalt nivå har jobbet aktivt for kulturloven i flere tiår og vært med på å påvirke og justere innholdet. Norsk kultur- og utdanningsforbundet (NOKU) er en paraplyorganisasjon for kommuner og fylkeskommuner, og har blant annet vært en pådriver for lovfesting av kommunale kulturplaner.
«Kommunene og fylkeskommunene skal utarbeide en skriftlig oversikt over status og utviklingsbehov for planarbeidet, og de må ha overordnede mål og strategier for kulturfeltet.»
For amatørteaterfeltet er det viktigste å arbeide for at lokale kulturplaner blir utviklet i egen kommune, og at dere blir inkludert i disse planene. Det er viktig å delta i høringsprosesser og gi innspill. Hvis dette virker overveldende, kan dere bruke det lokale kulturrådet, dersom det finnes i deres kommune. Regionalt vil Akershus Teaterråd fortsette å kjempe for dere, og den kommende Kulturkretsen for Akershus vil spille en viktig rolle fremover. Nasjonalt er amatørteaterfeltet representert gjennom det nye Teaterforbundet Norge. Akershus Teaterråd arbeider også kulturpolitisk på nasjonalt nivå gjennom sitt medlemskap i Nettverk for regionale teaterråd, og er videre en del av den store paraplyorganisasjonen Kulturalliansen, som består av 33 større kulturorganisasjoner, fra Korpsnett Norge til Dissimilis Norge.