Nyetablerte Viken Teaterråd trengte en oversikt over lokalt teater i det nye fylke, da den nye fylkeskommunen var operativ. Derfor satt vi i gang et registreringsarbeid høst 2019, og fant ca. 400 amatørteater spredd i 51 kommuner. Det vil si i gjennomsnitt 8 per kommune.
Vi fant følgende:
- – ca. 110 barne- og ungdomsteatre
- – ca. 60 revyer
- – ca. 60 voksenteater
- – ca. 40 spel (alle aldre)
- – ca. 30 dramalinjer og høyskole med teaterfag
- – ca. 40 kulturskoler med teater (ofte samarbeid med teatergrupper)
- – ca. 60 diverse med teater innen kor, dans, sirkus m.m.
*Noen grupper er oppgående av og til, og derfor har vi valgt runde tall.
Som en kommentar til funnene er at de fleste barne- og ungdomsgruppene er store og tilknyttet forsteder, tettsteder og byer og har som regel mellom 40 og 400 elever. Rene ungdomsgrupper og kulturskolegrupper er ofte mindre, om de ikke samarbeider med frivillig teatergrupper. Der ligger antallet mellom 10–20 aktive.
Voksengruppene finnes det flest av i utkanten av fylke og gamle viktige byer/steder fra 1800-tallet, slik som Eidsvold, Drøbak, Lillestrøm, Fredrikstad, Moss, Drammen m.fl. De fleste er eldre teatergrupper etablerte før 1980, og noen få er gamle, dramatiske selskap helt fra begynnelsen av 1900-tallet. Noen få bygder har beholdt revy- og farseteatergrupper for voksne. Flere voksengrupper jobber sporadisk, og har også tatt over ansvaret for spel og barne- og ungdomsteatre.
Det har blitt etablert dramalinjer og teaterundervisning på skoler siden 1990, med en spe begynnelse på 1970-tallet.
Den mest uregistrerte teateraktiviteten forekommer foregår innenfor kirke, kor, arbeidsplasser og avslutninger samt jubileum og markeringer. Det gjelder kommuner, næringsliv, museer, skoler, høyskoler, universitet, bibliotek og lignende. Skolerevyene på videregående skolene ekspanderte på 1990-tallet og utgjør flesteparten av revyene i dag.