Viken Teaterråd og Norske Historiske Spel ønsker å samle amatørteaterfeltet. I 2020 ønska vi et forprosjektet om hvilke prosesser som må til for å samle amatørteater i en demokratisk organisering gjennom en felles økonomistruktur og fellesgoder. I 2021 spurt vi Kulturdepartementet om å kartlegge feltet, for å ha grunnlag for forvaltning av statsmidler og nye ordninger i Kulturrådet.
Norske historiske Spel, Buskerud Teater og Viken Teaterråd har i 2019, 2020 og 2021 arrangert en årlig nasjonal TEATERKONFERANSE på Gardermoen. Alle årene har vi hatt organisering av kultur- og amatørteaterfeltet samt økonomi på dagsorden.
Det vi ser kjennetegner amatørteaterfeltet er:
- Det er mange lokale lag og foreninger som ikke organiserer seg.
- Organisasjoner på regionalt og nasjonalt nivå følger pengestrømmen uten skrupler.
- Det er ingen oppbygd helhetlig struktur på amatørteaterfeltet.
- Flere nasjonale og regionale aktører organiserer de samme få teatergruppene
- Mange dekker ikke eget felt – bare eget ærend.
- Det er ulik oppfatning av hva god organisering er, og få ser fordelen i frykt for å miste sin posisjon og arbeidsplasser.
- Det er ingen gjennomtenkt og helhetlig struktur på den offentlige pengeflyten i amatørteaterfeltet.
- Det er regionale motsetninger, og konflikt mellom rene amatørteaerorganisasjoner og organisasjoner med teateraktivitet.
Feltet har vært samlet flere ganger etter nedleggelsen av Norsk Teaterråd, men fløyene opprettholdes og de har ingen ønsker om samarbeid. Vi er noen organisasjoner på siden av fløyene som ønsker en overbyggende felles organisering. Spørsmål er hvordan dette bør være og gjøres. Det er ulik holdning til medlemstellinger og flere fellesgoder og tiltak når ikke bredt ut i feltet. Noe som er sikkert er at manglende struktur er en ulempe, og på veien har feltet mistet statsmidler og har endt opp med dysfunsjonelle ordninger. Det mest alvorlige er at feltet mangler en representativ egen stemme inn mot det politiske og byråkratiske Norge.
Teaterkonfensen har vist gjennom foredrag og diskusjoner at amatørteaterfeltet trenger felles organisering for mangfoldet av organisasjoner og interesser. Hvordan skal det skje og hvem som skal gjøre det vet vi ikke? Andre samfunnsfelt får det til. Det må i utgangpunktet bli en fordel å samarbeide og stå sammen. Hele feltets beste må stå i sentrum, fremtiden, fellesordning og å søke sammen om økte bevilgninger. Vi har i 2021 oppfordret Kulturdepartementet og Kulturrådet til å bruke forvaltningen av drift- og prosjektmidler for å legge til rette for samarbeid og samling. Økt satning kan gi oss mer anerkjennelse for det vi står for alle sammen – uansett uenigheter.