Hva er tegn i tiden i teater i Viken med korona på hell, høye strømpriser og krig i Europa? Alle amatørteatergruppene er i gang igjen etter koronaen med nye premieredatoer. Utsatte produksjoner spilles nå i 2022, og prøvesituasjonen er normalisert. Viken Teaterråd lytter etter ettervirkninger og ringvirkninger. Det er blitt litt vanskelig å få bukket spillelokaler. Ellers ser vi ikke noe nytt.
Ettervirkninger etter korona
Viken Teaterråd trodde flere teatergrupper ville bli nedlagt og miste sine profesjonelle instruktører og drifter, men det ser ut til å gått bra. Det eneste er at nyetablert teatergrupper i 2019 – er blitt lagt ned.
Koronaen gjorde at flere grupper spilte andre ting, omgjorde prøveplanene sine, og spilte på nye arenaer. Det blir spennede å se om noe av dette har gitt mersmak, eller bare ble en «dyd av nødvendighet». Repertoaret og sjangre er foreløpig beholdt hos alle, men flere har beholdt å lage små og enkle produksjoner i tillegg til hovedproduksjon.
Trender
Det er vanskelig å lese trender i et teaterfelt som bare har holdt «hodet over vannet i to år». Teaterplanene for gruppene er 1-2 år, og tegn på nye trender kommer nok ikke før neste premiererunde. Det er så og si like mange søkere på støtteordninger.
Teatergrupper og danseinstistitutter har vært ivrige på å støtte opp om Ukraina, både med å ta inn nye medlemmer fra Ukraina, holde arrangement og å samle inn midler. Det er vært utrolig fint å se. Viken Teaterråd møter et mindre stresset teatermiljø, det utstråler en ro og en takknemelighet for å få drive med det de elsker. De er trygge i sin sjanger og drift. På den annen side har koronatiden har vært økonomisk tøft. Mange teatergrupper har brukt opp reserver sine, og hatt en del hodebry for å finne løsninger. Siden skolerevyene må overlevere kunnskap fra år til år, har flere skoler en større jobb å gjøre for å få igang revyene. To år og to kull har plutselig ikke vært en del av en tradisjon.
Vi tror ikke den digitale undervisninger under koronaen har slått helt an, men vi tror at en del produksjon- og styrearbeid vil bli løst med digitalt møter. Endelig med to års opplæring, kan alle bruke det digitale verktøyet med letthet.
Utfordringene videre
Utfordringene er spillelokaler og teknikere. De som tjente mest med hadde faste utgifter «faller høyest». De profesjonelle kommer først i køen ved bukking av kulturhus. De profesjonelle har nok hatt større utfordring med å få tilbake publikum enn det frivillige feltet. Amatørteateret har budsjettert uten fulle saler og forventer ikke fulle saler helt ennå. Viken Teaterråd har ikke mottatt bekymringer om lite publikum fra amatørteatergrupper.
Viken Teaterråd har en stor bekymring, vi ser slitne planleggere (styreledere/instruktører) som har hatt for mye å gjøre. Vi håper de glemmer og blir værende. Jeg tror ikke medlemmer i en teatergruppe forstår hvor mye ekstraarbeid en avlysning eller en forflytning medfører. Teatergruppene bør gjøre en ekstra gest til de som har sjonglert undervisning, prøverdager og premierer. Det er et enormt arbeid i forhold til alle invoverte og et evig inforamsjonskrav til støtteorndinger.
De høye strømprisene ser ikke ut til å treffe utleiepriser ennå. Men det kan komme. Få av gruppene eier egne lokaler med strømregninger.
En ny tid
Viken Teaterråd er nygjerrig på om det å sakke tempo, alvoret med pandemier, globale utfordringer og krig i Europa vil begynne å prege amateaterfeltet. Det kan få innvirkning på hva de setter opp, hvem de inkluderer, hvor de spiller og hvem som vil lage og spille teater.
Tiden vil vise!