Frivilligheten i Norge har paraplyorganisasjoner innen idrett, musikk, voksenopplæring, barn og ungdom med mer. Dette hjelper staten med å håndtere feltet, lytte til organisasjonene og gi dem tillit til forvaltningsoppgaver. På denne måten støtter staten en demokratisk oppbygging av frivilligheten. Feltene ser verdien i en felles stemme og en stabil organisering over tid for å kunne navigere utviklingen og få til spissete tiltak for sitt felt. Teaterfeltet har imidlertid ikke funnet sin retning og er i dag ikke organisert i en felles nasjonal paraplyorganisasjon.
«Ingen har oversikt, og dermed seiler amatørteatret sin egen sjø.»
Den nedlagte paraplyorganisasjonen Norsk Teaterråd, tidligere kjent som Norsk Amatørteaterråd, hadde 17 organisasjoner og 8 fylkesråd som medlemmer ved nedleggelsen i 2015. Kriteriene for å være medlem i Norsk Teaterråd var å drive med amatørteater i en nasjonal eller større regional organisasjon, enten gjennom deler av organisasjonenes aktivitet eller som hovedaktivitet. Flere av organisasjonene var servicesentre, noen få var særforbund for en sjanger, og noen var nasjonale organisasjoner. Fylkesrådene var en samling regionale aktører innen amatørteater.
Norsk Teaterråd drev blant annet Spelhandboka og Dramas med forvaltning av oppføringsrettigheter og en egen manusbank for amatørteater. De sendte ut et medlemsblad flere ganger i året til 3000 e-postadresser i Norge og delte ut midler fra Scenetekstfondet, Spelfondet og fond for Teatermangfold. De drev også nordisk og internasjonalt amatørteaterarbeid og var medlem i International Amateur Theatre Association (AITA/IATA), Nordeuropeiske Amatørteateralliansen (NEATA) og Nordisk Amatørteaterråd (NAR).
Norsk Teaterråd fikk støtte i 2013 på tilsammen 32 575 621 kroner til egen drift, utdeling og prosjekter:
Norsk Kulturråd 3 623 000
Kulturdepartementet 15 603 000
Frifond Teater (organisasjon) 3 256 611
Frifond Teater (spillemidler) 10 051 010
Kulturdepartementet tok initiativet til opprettelsen av Norsk Amatørteaterråd (NAT)/Norsk Teaterråd (navnendring i 2004) i 1979 for å forvalte statsstøtte til alle amatørteaterorganisasjoner. De ønsket en paraplyorganisasjon for amatørteatermiljøet, og Norsk Teaterråd var i full drift i over 30 år med kontor sentralt i Oslo og flere ansatte. Dette var en tid med politisk satsning på organisering innen kultur på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå, og med et ekstra fokus på barn og unge. På oppdrag fra Kulturdepartementet gjennomførte KPMG (revisjon -og rådgivingsaktør) en gjennomgang av Norsk Teaterråds håndtering av utvalgte statlige tilskudd i årene 2011, 2012 og 2013, samt en gjennomgang av funksjoner og roller hos tilskuddsmottakeren. Kulturdepartementet besluttet i 2014 å stanse pengestøtten, og Norsk Teaterråd ble avviklet den 14. desember 2015.
Etter 2015 ble forvaltningen av amatørteatermidler og ordninger flyttet ut av teaterfeltet og inn i blant annet Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) og Kulturrådet/direktoratet, mens statsbudsjettpostene ble beholdt. Noen ordninger falt bort. De større amatørteaterorganisasjonene delte seg i Teateralliansen og Scenefolk for å drive nasjonalt arbeid innen amatørteater. Etter noen år ble Teateralliansen til Dramas, og Scenefolk driftet i dag nettsiden scenfolk.no og møteplasser. I tillegg har amatørteaterfeltet to store nasjonale teaterorganisasjoner innen frivilligheten i Norge; Norsk Amatørteaterforbund og Frilynt Norge. De var med på å etablere Kulturalliansen i 2015, en større paraplyorganisasjon innen kulturfeltet i Norge.
«Norsk teaterråd var i full drift i over 30 år med kontor sentralt i Oslo og flere ansatte.»
Amatørteaterfeltet mangler fortsatt i 2024 en felles organisering, en unison plattform eller en samlende paraplyorganisasjon, tilsvarende Norsk Musikkråd, LNU eller Norges Idrettsforbund. Kulturalliansen har tilbudt seg å være en arena for utvikling av et overordnet samarbeid for det frivillige teaterfeltet. På anmodning fra medlemmene på teaterfeltet innen Kulturalliansen, har styret i Kulturalliansen oppnevnt et samarbeidsutvalg i august 2023. De skal:
«…… ivareta samarbeidsfunksjonen for det frivillige teaterfeltet og arbeide med å utvikle en felles samarbeidsplattform for det frivillige teaterfeltet videre framover. Utvalget skal også arbeide for å forbedre tilskuddsordningen for amatørteaterfeltet.» (http://www.kulturalliansen.no)
Samarbeidsutvalget skal fungere i en periode på ett år – fra september 2023 til utgangen av august 2024. Hva de kommer frem til vet vi ikke ennå. Gamle ordninger, bevilgninger og støtte har i løpet av ti år falt bort eller blitt flyttet. Ingen har oversikt over hva som går til det frivillige amatørteaterfeltet eller hvem vi er. I tillegg utøves amatørteater i offentlige skoler, institusjoner og kulturskoler, gjennom private kulturbedrifter og i andre frivillige organisasjoner, som for eksempel idretts-, bedrifts- og ungdomslag.
Det er spredt utover hele amatørteaterfeltet hvem som samarbeider med hvem, og ingen forstår helt hvordan statsmidler og tippemidler til amatørteaterfeltet fordeles og forvaltes. Ingen har oversikt, og dermed seiler amatørteaterfeltet sin egen sjø. Teaternytt mener at feltet har tapt mye i løpet av de siste 10 årene. Det sies at dårlig samarbeid uten mening er verre enn å ikke ha noe samarbeid i det hele tatt. Derfor må feltet enes om noe for å ha en bedre fremtid, eller fortsette å seile videre uten samarbeid og bare navigere sin egen skute.