Hva er norsk amatørteater i 2023? Spørsmålet er sammensatt, men en ting er iallfall sikkert; det er behov for møteplasser der fagfolk, aktive ute i feltet, styremedlemmer, produsenter organisasjonsrepresentanter m.fl. kan møtes for å utveksle erfaringer, få faglig påfyll og ha en sosial arena. Etter at Norsk teaterråd blei lagt ned i 2015 har det vært behov for å finne gode møteplasser. Norsk amatørteater er fremdeles viktig, og sjøl om teaterrådet forsvant, er det fremdeles behov for at det er kontakt mellom nasjonale -og regionale organisasjoner og den velkjente grasrota. Årets konferanse fortsetter der den slapp i fjor – med å ha temaet inkludering.
Norske Historiske Spel hadde en egen årlig fagseminar med årsmøte over flere år på Gardemoen. Det var naturlig å utvide denne platformen med Viken Teaterråd og Buskerud Teater fra 2019. Etterhvert har konferansen ekspandert, og i år er også Vestlandske teatersenter, Norsk Amatørteaterforbund, Spelhåndboka, Frilynt Norge og Noregs ungdomslag med å arrangere i tillegg til Viken Teaterråd, Nettverket for regionale teaterråd, Buskerud Teater og Norsk historiske spel. – Det er viktig å ha reell innflytelse!, konstanterer Tone Runsjø. Hun er glad for at så mange organiasjoner fra amatørteaterfeltet ønsker å bidra til å arrangere konferansen. Drømmen er å samle amatørteaterfeltet igjen for å bli sterke sammen og gjøre gode valg sammen for alle i feltet og ikke være delt opp.
-Du møter ditt eget folkeslag!
Tone Runsjø har jobba i amatørteaterfeltet i over 30 år og har ikke angra en dag det valget. Men betingelsene for feltet har endra seg de siste åra, og det er mye som det er behov for at en snakker om, og det er viktig at en løfter blikket.
-Dialog er veldig viktig! Dessuten trenger man å møte andre som driver med det samme som deg, som har de samme utfordringene som deg og som forstår viktigheten av feltet. Det er viktig å tørre å møte problematikkene, tørre å gå oss selv etter i sømmene og ikke minst; møte argumentene. Det å være på teaterkonferansen er som å møte ditt eget folkeslag, det er en rar følelse, men veldig fin!
Spennende gjester og vi gjentar inkludering som hovedtema
Hvert år kommer det gjester til teaterkonferansen, som holder foredrag om ulike temaer. Det blei bestemt å fortsette med fjorårets tema «Inkludering – teater for alle», noe som Tone er veldig fornøyd med
-Vi ble ikke ferdig med temaet i fjor og vi trengte en runde til. Dette tror jeg er klokt, temaet er viktig og omfattende! Dessuten er det spennende foredragsholdere som kommer i år. Jeg gleder meg veldig til å komme i gang og håper at så mange som mulig melder seg på!
I år er er blant annet teaterregissør Kjersti Horn gjest på teaterkonferansen, hun har brent for temaet inkludering i mange år og jobba aktivt med det profesjonelt i yrket sitt. Hun ønsker et stort mangfold i teateret. En annen foredragsholder er Stian Grastveit fra idretten, som skal snakke om psykisk helse og utenforskap – hva skjer når bra ikke er bra nok? Utover foredragene, blir det også lagt opp til gruppearbeid og panelsamtaler. Lørdag kveld blir det sosialt samvær, en god middag samt fin underholdning fra Mangfoldige Scene.
Søndag blir brukt til å gå gjennom ulike støtteordninger. Dette er har vært et ønske fra deltagere, og viser at det er et behov for å gå gjennom hvilke muligheter en har til å søke inn penger til et teaterprosjekt. Dessuten er det viktig å snakke om lobbyvirksomhet, både regionalt og nasjonalt.
Tone Runsjø innrømmer at konferansen også er en møteplass for teaternerdene, men at det er ikke er et negativt fortegn. Det er alltid engasjerte folk fra hele Norge som møter, og alle har et brennende engasjement for teater og amatørteaterfeltet og gir viktige bidrag inn i et utviklingsarbeid. Konferansen speiler frivilligheten og en bygger nettverk og kontakter med folk som driver med det somme en sjøl. Og det viktigste; en kommer dit fordi en har lyst, ikke fordi en må! Konferansen er gratis, men en betaler for reisekostnader og overnatting.
Velkommen til årets teaterkonferanse på Gardermoen 2.-3.september!
Les også:
Hvordan har amatørteaterfeltet i Akershus/Viken endra seg gjennom flere tiår? Tone Runsjø ser med tilbakeblikk på hvordan feltet har forandra seg. Les her!