Close Menu
Akershus TeaterrådAkershus Teaterråd
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Akershus TeaterrådAkershus Teaterråd
    logo
    • Kontakt
      • Styret
      • Redaktør
      • Redaksjonsråd
      • Akershus teaterråd
    • Skribenter
    • Tips oss
    • Arkiv
      • Fagartikler
      • Kronikker
      • Nyheter
      • Politikk
      • Portrett
    • Teaternytt
    • Nyhetsbrev
    Akershus TeaterrådAkershus Teaterråd
    Hjem»Kronikker»Hva gjør amatørteater med enkeltmennesket?
    Kronikker

    Hva gjør amatørteater med enkeltmennesket?

    ToneAv Tone30. august 2023Ingen kommentarer5 Mins Read

    Teater kan forandre mennesker. Vi har alle våre historier om dette fra vårt eget møte med amatørteater. Gode teateropplevelser bruker jeg til å huske på hvorfor jeg egentlig jobber med teater. Alle produksjoner er ulike, men noen er uforglemmelige.

    Alle de unike menneskene jeg har møtt

    En teaterinstruktør jobber tett på mennesker for å få dem til å mestre og ta utfordringer ut fra seg selv. Ensembler uten groms i mellommenneskelige kommunikasjonen får den enkelte utøver til å yte maks, og ensemblearbeid er grunnlaget for å kunne fortelle godt og ærlig gjennom humor eller alvor. Jeg liker ikke å instruere teater der det ikke er tid til refleksjon, fordypning og nærinstruksjon.

    Noen skuespillere har gjort inntrykk på meg utover prestasjon. Et av dem var barn på 8 år som bare hvisket, og som gjennom teater fant ut at det ikke var så skummelt å snakke høyt til andre, eller foran en fullsatt sal. Et annet eksempel var en ungdom som kom med bøyd hode og leverte verdens morsomste revytekst, og vi ba han komme inn med hevet hodet og levere teksten en gang til – i dag lever han av å være tekstforfatter.

    Flere av mine skuespillere har mistet sine nærmeste og likevel insistert på å være med på teaterøvelsene og produksjoner, selv om de ikke er på skole eller jobb. Jeg hentet hver fredag i to år en jente med skolevegring til teaterøvelser på kulturskolen, og til slutt gikk flere foreldre sammen om å flytte fem jenter over til en bedre skole.

    I et tett og sammensveiset ensemble er det rom for store og små utfordring, og i teateret kan de med utfordringer ofte levere mer og bedre hvis de føler trygghet og kan være seg selv.For eksempel lagde en dramaelev et eget drageshow i 1997 ved at jeg tilpasset lærerplanen til han – og ikke omvendt.

     

    Vær den du er ammen med andre

    Jeg har ikke inkludert folk i teater med alvorlige psykiske lidelser, tunge diagnoser eller rusproblemer. Men jeg har fulgt opp psykoser, schizofreni og tatt tak i anoreksia og rus. Alle av oss kan ha en tilbakelagt historie, og den skal ikke dømme deg når du prøver å reise deg. Det å ha utfordringer er noe annet, det har vi alle. I min teaterverden kan det å ha «lopper i blodet», eller være mer muntlig språksterke enn skriftlig, være en fordel.

    Jeg har opplevd ekskluderende teatergrupper der alle er like, og mangfoldige teatergrupper der alle kommer fra helt forskjellige bakgrunner. Tro, legning, særheter og forskjellig sivil status pleier å gå bra hvis hovedfokus er å være sammen om lidenskapen for teaterfaget, eller en teatersjanger. Vi tok en en tidligere narkoman på 30 år inn i teatergruppa i 1990 etter at tre andre teatergrupper hadde avvist han i det han var ærlig om sin fortid.

    Diskusjoner og uenigheter er sunt i et lyttende miljø. I miljødepartementets internrevy ble alle behandlet likt, uansett om revyaktøren var sjef, vaskehjelp eller sekretær. Jeg visste sjelden hvilken tittel de hadde, men jeg kunne gjette avdeling ut fra temavalg i tekstene, gi de med revyerfaring mer ansvar, eller pushe et talent. Det går an å lage revy på alt fra Blåvingesommerfugl til Parisavtalen.

     

    Jeg har fått lov til å drøfte livet 

    I en teatersal og under prøver er det en hellig pakt mellom aktør og instruktør. Vi går inn i en felles og sårbar boble. Under forestillingene har aktør og publikum forskjellig kjemi og påvirker hverandre. Derfor er ingen teateropplevelse lik, selv om du ser samme stykke flere ganger.

    Det er ikke mange steder i hverdagen du diskuterer livet og de store livsspørsmålene om smerte, lidenskap, begjær, kjærlighet og død som i teaterarbeidet. En teaterforestilling kan reflektere over store og små ting gjennom unik tekst, undertekst og det fysiske språket. Vi må forstå dramatiker, tema og roller. Regidrømmen min er å lage et presist teaterbilde, der den rette energien, ordet og stemning beveger eller gir refleksjon. Alle i rommet må være med, både på scenen og i salen. Om bare en svikter forsvinner teatermagien på sekundet.

    Barn, unge og voksne som skaper teater sammen kan ha et helt unikt miljø, og teatergrupper som ikke tar vare på alle som er med skapes et dårlig miljø. Det er stor forskjell på å skape teater du er opptatt av, og ikke bare er flink i. I begge typer teateraktivitet kan du få venner for livet, og i min teaterkrets ble det etter hvert både ekteskap og barn.

     

    Jeg drives av å oppleve en liten flik av teatermagien 

    Jeg hevder at hver tyvende forestilling jeg lager, eller ser, har en unik effekt på mennesker. Det er verdt alle de «dårlige» forestillingene du ser eller er med i. Det rare er at vi beveges forskjellig og dermed har flere forestillinger mer effekt enn de du selv teller. Noen synes hver nye oppsetning de er med på et den beste av alle – og det er bra for oss skeptikere!

    Teater kan være unikt for mennesker og jeg håper du er en av de som har opplevd dette på scenen – eller i salen. Teater er møte mellom mennesker, av og til er ubetydelige møter noen ganger livsendrende.

     

    Del. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Tone

    Relaterte saker

    Tone Runsjø: -Jeg vil at du skal mene noe om kulturøkonomi og kulturpolitikk!

    7. mars 2025

    Trenger vi å le litt igjen?

    26. januar 2025

    Sprikende oppfattelser av begrepet amatørteater

    8. desember 2024

    Kommentarer er stengt.

    Søk
    Leder
    Leder

    Velkommen 2025!

    Av Tone10. januar 2025

    Hva TEATERNYTT har tenkt til å se på i 2024

    Av Tone9. april 2024
    Aktuelle artikler

    Ny generalsekretær i Frilynt: – Teater er mangfold!

    Av Karianne Tørnby14. april 2025

    Nå har det kommet tre endringer i kulturloven!

    Av Tone3. april 2025

    Steinar Arnesen: – Etableringa av Norsk Teaterråd var et veldig spennende arbeid!

    Av Karianne Tørnby28. mars 2025

    Hvordan en dramapedagog blir til

    Av Karianne Tørnby17. mars 2025
    Akershus teaterråd

    Akershus teaterråd er en interesseorganisasjon for amatørteateret i Akershus og er økonomisk støttet av fylkeskommunen.

    Populære Artikler

    Ny generalsekretær i Frilynt: – Teater er mangfold!

    Av Karianne Tørnby14. april 2025

    Daglig leder sitt hjørne

    Av Tone15. mars 2021

    Leder redaktør

    Av Karianne Tørnby15. mars 2021
    Copyright © 2025 Akershus Teaterråd

    Skriv inn søkeordet ovenfor og trykk Enter for å søke.