Det nye Akershus vil bestå av rundt 21 kommuner med over 701 565 innbygere (2022). Viken Teaterråd har nylig tellet ca. 173 amatørteatergrupper i nye Akershus. Ca. 20 teatergrupper er blitt lagt ned de siste 5-10 årene, og omtrent like mange nye teatergrupper er blitt etablert. Vi har også tellet ca. 20 teatergrupper, som vi ikke vet om er lagt ned eller bare har pause. Tallet ligger nok derfor nærmere 200 teatergrupper, litt avhengig av hva og hvordan det telles.
Viken Teaterråd har i 50 år sett nye typer teatergrupper dukke opp. Det er «generasjonsskifter» i teatergruppene og nedleggelser. Det spilles mer amatørteater i Akershus enn de gruppene vi har fått med i tellinga, dette er amatørteateraktivitet som ikke ligger under lokal frivillighet. Denne aktiviteten er i regi av skoler, utdanninger, trossamfunn, festivaler, utvekslinger eller en del av avslutninger, jublileum eller sporadiske teaterprosjekter.
Amatørteatergrupper er vel lett å finne?
Det er ikke alltid lett å finne ut om en teatergruppe er aktive eller ikke, derfor avrunder jeg tallene. Årsaken er at de fleste teatergrupper bruker sosiale medier, for det meste i noen uker i intensiv prøve- og spilleperioder. Dessuten mangler flere kommuner informasjon og kunnskap om sine lokale teatergrupper. Vi leter med lupe, og vi klarer ikke å finne alle. Noen spel har for eksempel forestilling annethvert år, og det kan skje mye i løpet av perioden før neste premiere.
Noen grupper er registert som frivillige organisasjoner, men er helt avhengig av å opprettholde tjenester fra den lokale kulturskolen, kulturhuset og kommunen for å kunne forsette. Aktører og styrer kommer og går i en frivillig organisasjon, og derfor er det ikke alltid liv laga for videre drift. Noen ganger er Viken Teaterråd inne og hjelper til med oppstart eller gjenoppstart, mens av og til må jeg dessverre si «alt har sin tid», eller vente på nye ildsjeler som gir liv til teatergruppen igjen.
Om folketallet øker i Akershus må det finnes masse nye teatergrupper?
Hvis vi fordeler 170 grupper på 20 kommuner blir det i gjennomsnitt åtte teatergrupper per kommune. Det er stas at flere av dagens teatergrupper er veldig gamle, og at nye etableres. Amatørteaterfeltet i Viken følger generelle trender og forandringer i teaterfeltet.
Teatergruppene i Akershus har siden 1980-tallet ligget på toppen av å motta offentlig støtte fra Frifond, fylkeskommunen, kommuner, momsrefusjon, voksenopplæringsmidler og andre private fond som Gjensidige m.m. Det har gjennom 50 år skapt et solid og ressurssterkt amatørteatermiljø, fordi markedsøkonomiske tankegang har blitt den dominerende faktoren i driften av amatørteater – særlig de siste 20 årene.
Ettersom kulturskolen ikke har greid å bygge ut nok plasser til musikk, dans og drama i de fleste kommunene, ut fra pågang og befolkningsvekst, er det naturlig å anta at det gjør at korps, dansestudioer og teatergrupper øker. Viken Teaterråd har til nå bare sett økning i de kommunene som mangler teatertilbud på kulturskolen. Det har ikke blitt overveldende mer student-, pensjonisk- eller voksenteater – om aktiviteten skulle fulgt demografien. Det mangler heller ikke på kunnskapen, Akershus er det fylket med flest skolerte teaterfolk å ta av.
Finnes det noen gamle og nye trender å se i tellingen?
Teater for barn og unge utgjør 2/3 av teatergruppene i tellingen i forhold til i 1990, da de kanskje utgjorde 1 av 5 teatergrupper. Akershus er i 2023 landets tredje spelfylke, og vi har flere nyetablerte spel enn på lenge i 2023. Flere amatørteatergrupper driftes oftere av private teater- og kulturskoler. Fremdeles etableres flere frivillige teaterforeninger i tettbygde strøk av Akershus, og tendensen er at kulturskolen blir den dominerende (og ofte eneste) teatertilbudet i de minste kommunene.
Viken Teaterråd ser i opptellingen overraskende nok nyetableringer av mer voksenteater og familiegrupper, men antall etableringer av nye teatergrupper følger likevel ikke folketall slik tallene gjorde fram til 2010. Det kan skyldes at det i dag tar lengre tid å bygge opp en teatergruppe enn å bygge en Obosblokk! Kommuene vokser fortere enn før. Det har nok også i tillegg sammenheng med ulike samfunnsfaktorer, og vi får håpe ettervirkningen av veldig rask befolkningsøkning i Akershus betyr etableringer av ny amatørteateraktivitet på lengre sikt. Men at etableringer ikke følger folkevekst, eller gjenspeiler sammensetningen av et samfunn, er i utgangspunktet bekymringsfullt.
Hvordan og hvorfor telle amatørteater?
Min kjepphest er at teatergruppene bør telle alle involverte. Leder i Bærum Kulturråd eksempelvis veldig stolt av at alle korpsene i Bærum har mellom 20 – 40 medlemmer, men om teatergruppene og skolerevyene i Bærum tellet alle sine involverte i en teateroppsetning er amatørteater en langt større aktivitet for både flere mennesker og generasjoner. Korpsene kan på sin side skryte på seg alle innbyggerne som publikum på 17. mai. Tall er gøy å sjonglere med, men må brukes med omhu. Teaterviteren i meg mener jeg bare leter etter ordinært amatørteater – og kanskje overser jeg grupper fordi vi ikke forstår ennå at de er kommende amatørteater.
Viken Teaterråd bruker disse tallene ovenfor både byråkrati og i det politiske feltet, samt for å få nye medlemmer. Organisasjonen trenger tall over lokale teatergrupper, hvilke sjangere det spilles i og i hvilke kommuner gruppene tilhører. I tillegg vil vi gjerne vite hvor det øver og spilles. Noen ganger trekker vi ut tall fra nasjonale undersøkelser, men vi lager også egne spørreundersøkelser for å synliggjøre leie, lager, priser m.m. Det viktigste som interesseorganisasjon er å vite om teatergruppene, og om deres behov og utfordringer.
Nå er det en ny tid – nye utfordringer – ny type amatørteater!