Viken TeaterradViken Teaterrad
    Facebook Twitter Instagram
    Viken Teaterrad Viken Teaterrad
    • Kontakt
      • Styret
      • Redaktør
      • Redaksjonsråd
      • Viken teaterråd
    • Abonner
      • Nyhetsbrev
    • Skribenter
    • Annonser
    • Tips oss
    • Arkiv
      • Fagartikler
      • Kronikker
      • Leder
      • Nyheter
      • Politikk
      • Portrett
    • Teaternytt
    Viken TeaterradViken Teaterrad
    Home»Kronikker»Hvorfor tror vi amatørteater får solid støtte av fylkeskommuner og kommuner?
    Kronikker

    Hvorfor tror vi amatørteater får solid støtte av fylkeskommuner og kommuner?

    Av Tone Runsjø28. mars 2023Updated:25. april 2023Ingen kommentarer5 Mins Read

    Omprioritering i kulturpolitikken i fylkeskommuner og kommuner skjer hele tiden.  Problemet er hvis vi går rundt å tror at fylkeskommuner og kommuner tar et hovedansvar for støtte til lokalt amatørteater. Det gjorde de i kulturpolitikken fra og med 1970-tallet, men dette gjennomgikk en stor endring fra og med århundreskiftet.

    Kulturbyråkrater og politikere begynte fra 2000 å fremme noen få eksklusive sentre, nettverk, fagutdanninger, produksjoner eller enkelte miljøer. Dette på bekostning av å satse på bredde med tilretteleggende tiltak for lokal kultur, langsiktig tenkning og faste kulturstillinger. Konsekvensene er blant annet:
    1. Det meste av lokal støtte til amatørteaterdrift, underskuddsgarantier, gratis lokaler m.m. ble borte, eller har stått stille i 23 år (det er forskjell på dette geografisk og i store/små kommuner).
    2. De fleste kulturadministrasjoner i norske kommuner har blitt lagt ned og erstattet med stillinger og drift av kulturskolen og kulturhus. Det siste kultursjefene i Norge venter på er pensjon, og stillingene legges (som regel) deretter ned. Rene kulturavdelingene er borte, og kultur blir oppfattet av mange som en politisk sekundæroppgave og taper derfor for andre samfunnsoppgaver.
    3. Kulturskoler og kulturhus har mange steder blitt konkurrenter på det samme kulturmarkedet som egen lokal kultur. Det skal tjenes inn penger til kommunene, og de må verne om egne kulturprosjekt. Egenproduksjon innen teater i kommuner og fylkeskommuner blir lett å sette bukken til havresekken.
    4. Viken Teaterråd møter lite kunnskap om amatørteater hos ansatte i fylkeskommuner og kommuner. Forvaltningen fraskriver seg ansvar for eget kulturfeltet, gjerne ved at de ikke vet om dem fordi de ikke kartlegger eller har kontakt med lokale utøvere. Det de ikke vet om trenger de ikke forholde deg til. Lokal kultur sees som et produkt. Et korps skal være der på 17.mai – men det er ikke på dagsorden hvorfor og hvordan et korpset blir til.
    5. Fylkeskommunene drifter skolesekk, regionsteatere og satser på prestisjetunge pilotprosjekt innen scenekunst. Kulturadministrasjonene i fylkeskommuner ønsker ikke å ha noe med amatørteater å gjøre utover eventuelt å fortsatt støtte profesjonelle fagsentre for teater. De fleste av fagsentrene for amatørteater er allerede blitt faset ut i de fylkeskommunale budsjettene over de siste 20 årene. Fagsentrene omstiller seg, men de har mistet slagkraft, funksjon og driftsmidler. De fleste streber med urimelige små rammer. 
     
    Lokale kulturhus ble til storstua som kunne programmeres med omreisende kultur og egne kommunale særsatsninger. I tillegg kan de lokale aktørene være med å betale. Amatørteatergruppene spiller for det meste  teaterstykker i kulturhuset de tjener nok penger på (barneteater og musikaler) for å betale bruk av husene. De fleste lokale aktører inne musikk, dans og teater trenger scener i nærmiljøet sitt med 120-150 seter – og ikke saler på 350-500 seter langt unna i bysentrum. Flere lokaleutøvere har mistet tilgang til lokaler i nærmiljøet sitt til øvelser og lagring. Rene driftsmidler fra kommunen er ofte liten, og bygdehus og gamle kinoer med scene er i elendig tilstand.

    Hovedfokus ble flyttet fra fag til inntjening, og fra feltet selv til offentlige oppgaver. Den dagen kulturfeltet ble en sekundæroppgave i norske kommuner ble de fra 1990 bortprioritert økonomisk. Fra 2000 fokuserte alle kulturadministrasjoner i Norges fylkeskommuner profesjonell kultursatsning, for å etterstrebe å nå et nasjonalt og internasjonalt kvalitetsstempel innen kunst. Det er ikke noe galt i den satsningen, så lenge det ikke spiser opp de økonomiske rammene for lokal kultur. Alle ville satse på store kulturhus, DKS og kulturskole.

    Fylkekommunalsatsning på amatørteater har smuldret bort. Den største pengesatsningen på amatørteater fylkesmessig er i gamle Akershus/Viken (2.4 millioner). Det skyldes at teaterråd ble overflyttet i 2006 til avdeling for frivillighet/samfunnsutvikling og ut av kulturavdelingen. Andre regionale amatørteatersatsninger i andre fylker ble etter 2000 beskrevet som profesjonelle tiltak, fikk mest mindre fra statsbudsjettet eller ble lagt ned. 
     
    Nedlagte Norsk Teaterverksteder (NTV) hadde en kartlegging av fylkeskommunale midler for amatørteater i 2000, den het «Mellom to stoler».  I dette dokumentet er de regionale tallene, 23 år tilbake, eksakt de samme som i dag. Noen har mistet bevilgningen, eller de har blitt en del av fylkeskommunens profesjonelle satsninger.
     
    Det ble hevdet rundt 2000-tallet at amatørteateret ikke greide seg fordi de ikke forstår seg på markedsøkonomi og hadde for lite fokus på inntjening. En vanlig butikk i et markedssystem trenger også tilretteleggelse og et reguleringssystem. De bruker veier og er en del av en næringssatsing. De må ha en trygghet for å kunne beholde faste ansatte eller tørre å leie/bygge lokaler. Samtidig krevde offentligheten at kulturlivet skulle bli en SELVSTENDIG næring – helt alene.
    Det meste av litt jevnt over tilretteleggelse for alle i lokal kultur ble feid vekk  – både av fylkeskommuner og kommuner. Troen på bredde i kulturlivet falt vekk «da hippiene ble ledere med dress.» Hvis du bare satser på NOEN faller de andre fra. Kulturutøvelse utover konsumering er like nødvendig som det for menneske å puste. Den dagen samfunnet forstår det igjen kan kultur bli en primæroppgave både for kommuner og fylkeskommuner. Det handler i første omgang  ikke om penger, men om en så en helhetsforståelse for å kunne høste.
    Les mer: 
    Hvor dårlig står det egentlig til med lokaler for amatørteatre? Ville et fotballag funnet seg i å ha trening i et klasserom, øve i en flislagt gang eller bare spille på en ordentlig fotballbane kun når det er vanlig kamp? Neppe. Les mer her.
    Revy har ikke hatt noen glansperiode de siste 30 årene. Hvordan kan den bli aktuell igjen? Les mer her.
    Prosjektstøtte overstyrer amatørteaterfeltet og all søknadskriving skal falle gratis ned fra himmelen. Hvilke farer utgjør det for feltet vårt? Les mer her.
    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Tone

    Related Posts

    Har vanlig folkeskikk noe for seg for trivsel i din teatergruppe?

    29. mai 2023

    Virkningen av å få en kulturlov i 2007 og en kulturmelding i 2018 har uteblitt!

    10. mai 2023

    Markedsøkonomiske ideer dreper amatørteaterfeltet i Norge!

    6. april 2023

    Comments are closed.

    Søk
    Leder

    Alle som drifter teater i dag bør være bevisst sin funksjon

    Av Tone18. april 2023

    …

    Et nytt år med nye temaer er i gang

    Av Tone26. mars 2023

    …

    Redaktør: Hvorfor anmelder vi nå teaterforestillinger?

    Av Karianne Tørnby19. mai 2022

    …

    Hvorfor er vi opptatt av hva amatørteateret spiller?

    Av Tone12. mai 2022

    …

    Kommende arrangementer:
    mai

    juni 2023

    juli
    MAN
    TIRS
    ONS
    TORS
    FRE
    LØR
    SØN
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    1
    2
    Aktuelle artikler

    Vil tippemidlene forandre dagens kulturfelt?

    Av Tone31. mai 2023

    Har vanlig folkeskikk noe for seg for trivsel i din teatergruppe?

    Av Tone29. mai 2023

    Uten tilsyn av Bifrost Hølen Regnbueteater

    Av Karianne Tørnby16. mai 2023

    Virkningen av å få en kulturlov i 2007 og en kulturmelding i 2018 har uteblitt!

    Av Tone10. mai 2023
    Om

    VIKEN TEATERRÅD

    Viken Teaterråd er en interesseorganisasjon for amatørteateret i Viken og er økonomisk støttet av fylkeskommunen.

    Populære Artikler

    «Hjemme hos» Trine Skei Grande

    Av Trine9. februar 2021

    Daglig leder sitt hjørne

    Av Tone15. mars 2021

    Leder redaktør

    Av Trine15. mars 2021
    Bilder
    #7410 No Justice No Peace
    #7406 No Justice No Peace
    #7402 No Justice No Peace
    #7399 No Justice No Peace
    #7387 No Justice No Peace
    #7386 No Justice No Peace
    #7370 No Justice No Peace
    #7361 No Justice No Peace
    #7358 No Justice No Peace
    #7354 No Justice No Peace
    #7339 No Justice No Peace
    #7331 No Justice No Peace
    Copyright © 2021 Viken Teaterråd. Webdesign: Medievekst AS

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.